Що оберете: арабіка чи робуста?
У чому відмінність арабіки від робусти?
Почнемо з того, що арабіка та робуста – це не сорти кави! Це види. Два різні дерева (наприклад, як сливи та алича), у кожного з яких маса сортів. Цінителі ніколи не сплутають запах і смак арабіки та робусти. Але про це трохи пізніше, спочатку звернемося до цифр.
Арабіка |
Робуста |
|
Форма зерна |
Зерна арабіки більше за розміром, витягнутої овальної форми. | Робуста дрібніша, зерна за формою круглі. |
Висота дерева |
Дерева від 2,5 м до 4,5 м | Висота дерев робусти досягає 6,5 м і вище |
Умови проростання |
Арабіка – високогірна рослина. Причому, чим вищий рівень зростання, тим смачніше зерно. Арабіку вирощують на висоті від 600 до 2500 метрів над рівнем моря. Клімат субтропічний, вологий, ідеальна температура +15 – +24. | Робуста низинна рослина. Росте на висоті 100-800 м над рівнем моря. Витримує спеку до +30 градусів, сильні опади. Спокійно переживає будь-які примхи погоди. |
Родина |
Аравійський півострів
14 століття |
Басейн річки Конго
19 століття |
Вирощування та догляд |
Складне у вирощуванні та догляді, схильне до хвороб та шкідників, невелика врожайність. | Невибаглива рослина, яка не вимагає особливого догляду при високій врожайності, майже не вразлива до шкідників та хвороб. |
Спосіб обробки зерна |
Вологий | Сухий |
Вміст кофеїну |
1 -1,5% (При вмісті кофеїну менше 1% організм людини після чашки такої кави виробляє серотонін – гормон щастя) | 2,2-3,2% (Високий вміст кофеїну надає каві яскраво виражену гіркоту, чим вищий відсоток кофеїну – тим сильніша гіркота) |
Цукор |
6-9% | 3-7% |
Як бачите, спільного у арабіки та робусти лише назва. І те, й інше – кава. Все вирішує смак! Хочете безпомилково відрізняти арабіку та робусту за одним ковтком? Секрет – у кислинці арабіки! Більшою і меншою мірою всі сорти арабіки мають м’яку насолоду і вишукану кислинку. Цінителі знаходять у ній нотки шоколаду, цитрусу, ягід. Моносорти та чисті бленди арабіки дарують багаті поєднання ароматів.
Але не применшуватимемо й гідності робусти. Це теж кава, зі смаком і запахом кави, з пронизливою гіркуватістю, що дуже збуджує і бадьорить. З чистої робусти виробляють розчинну каву. Вважається, що саме робуста надає еспресо збалансованості смаку та щільної крему.
Якщо ж ви бачите на пачці “100%” арабіка – це не завжди ідеальна кава. Так, це коштуватиме дорожче. Але тільки правильний купаж і бездоганне обсмажування подарують справжню насолоду. Арабіка від сумнівних виробників може бути відверто кислою, а робуста – надто гіркою.
Ці два види кави доповнюють одна одну і з правильного поєднання народжуються найкращі кавові бленди.
Адаптовані суміші арабіки та робусти у нашому магазині – це шедеври кавового мистецтва! Кислинка та гіркота – лише нотки у багатому букеті смаку. Ми пропонуємо тільки найкращі сорти та суміші ідеального обсмажування! Пробуйте, експериментуйте, удосконалюйте рецепти приготування і одного ранку ви із захопленням знайдете свою ідеальну каву.