Що оберете: арабіка чи робуста?

Що оберете: арабіка чи робуста?

У чому відмінність арабіки від робусти?

Почнемо з того, що арабіка та робуста – це не сорти кави! Це види. Два різні дерева (наприклад, як сливи та алича), у кожного з яких маса сортів. Цінителі ніколи не сплутають запах і смак арабіки та робусти. Але про це трохи пізніше, спочатку звернемося до цифр.

Арабіка

Робуста

Форма зерна

Зерна арабіки більше за розміром, витягнутої овальної форми. Робуста дрібніша, зерна за формою круглі.

Висота дерева

Дерева від 2,5 м до 4,5 м Висота дерев робусти досягає 6,5 м і вище

Умови проростання

Арабіка – високогірна рослина. Причому, чим вищий рівень зростання, тим смачніше зерно. Арабіку вирощують на висоті від 600 до 2500 метрів над рівнем моря. Клімат субтропічний, вологий, ідеальна температура +15 – +24. Робуста низинна рослина. Росте на висоті 100-800 м над рівнем моря. Витримує спеку до +30 градусів, сильні опади. Спокійно переживає будь-які примхи погоди.

Родина

Аравійський півострів

14 століття

Басейн річки Конго

19 століття

Вирощування та догляд

Складне у вирощуванні та догляді, схильне до хвороб та шкідників, невелика врожайність. Невибаглива рослина, яка не вимагає особливого догляду при високій врожайності, майже не вразлива до шкідників та хвороб.

Спосіб обробки зерна

Вологий Сухий

Вміст кофеїну

1 -1,5% (При вмісті кофеїну менше 1% організм людини після чашки такої кави виробляє серотонін – гормон щастя) 2,2-3,2% (Високий вміст кофеїну надає каві яскраво виражену гіркоту, чим вищий відсоток кофеїну – тим сильніша гіркота)

Цукор

6-9% 3-7%

Як бачите, спільного у арабіки та робусти лише назва. І те, й інше – кава. Все вирішує смак! Хочете безпомилково відрізняти арабіку та робусту за одним ковтком? Секрет – у кислинці арабіки! Більшою і меншою мірою всі сорти арабіки мають м’яку насолоду і вишукану кислинку. Цінителі знаходять у ній нотки шоколаду, цитрусу, ягід. Моносорти та чисті бленди арабіки дарують багаті поєднання ароматів.

Але не применшуватимемо й гідності робусти. Це теж кава, зі смаком і запахом кави, з пронизливою гіркуватістю, що дуже збуджує і бадьорить. З чистої робусти виробляють розчинну каву. Вважається, що саме робуста надає еспресо збалансованості смаку та щільної крему.

Якщо ж ви бачите на пачці “100%” арабіка – це не завжди ідеальна кава. Так, це коштуватиме дорожче. Але тільки правильний купаж і бездоганне обсмажування подарують справжню насолоду. Арабіка від сумнівних виробників може бути відверто кислою, а робуста – надто гіркою.

Ці два види кави доповнюють одна одну і з правильного поєднання народжуються найкращі кавові бленди.

Адаптовані суміші арабіки та робусти у нашому магазині – це шедеври кавового мистецтва! Кислинка та гіркота – лише нотки у багатому букеті смаку. Ми пропонуємо тільки найкращі сорти та суміші ідеального обсмажування! Пробуйте, експериментуйте, удосконалюйте рецепти приготування і одного ранку ви із захопленням знайдете свою ідеальну каву.

Кошик
Додайте товари у корзину
Продовжити покупки
0